6.6.2013

En oo Lahest


Olen pikennut parin viimeviikon aikana Lahden keskustassa pariin otteeseen. Voi vittu suoraan sanoen.


Kuka muistaa Lahden kauppatorilta räpsäisemäni maiseman? 

No tuo alla oleva kuva on se räpsäisemäni maisema.


 Ja nyt tuo maisema näyttää tältä:



Puut on revitty irti, tiet on poikki, Lahden torigrillikin on vaihtanut paikkaa Cumulus hotellin pihalle.

Mitä hittoa ihan oikeasti?

Olihan tämä tiedossa, että toriparkki tulee, haluttiin tai ei. Mutta se, että kun Seurahuoneen remontin takia koko Aleksanterin katu oli vuoden ajan ihan sekaisin, niin nyt se on vielä pahemmin sekaisin, ja seuraavat neljä vuotta (koska arkeologisten kaivausten takia projekti on todella pitkä, mutta en mene takuuseen juuri neljästä vuodesta). Eikö Lahti saisi välillä hengähtää tästä kaikesta remontoimisesta?

Bussipysäkit on siirretty hevonkuuseen entisiltä paikoiltaan ja koko bussikaista torin laidalta (Aleksanterinkadun puolelta, tietty) on poissa käytöstä. Jokatapauksessa näiden bussien on pakko ajaa Aleksanterinkadun kautta. Ja jotain betoniporsaita käytetään kaistanjakajina. Turvallisuuden lisäämiseksi?

Kaikki on aivan sekaisin. Liikenne, ihmiset, koko kaupunki. Joka päivä joku ulkopaikkakuntalainen (esimerkiksi minä, Hollolasta) ajaa Lahden keskustaan tarkoituksenaan pikaisesti käydä katsomassa, jospa löytyisi jotain, mihin voisi tuhlata rahansa. Kuinkas sitten käykään, kun reitti, jota olet ajanut niin kauan kun sinulla on ollut ajokortti, onkin remontin ajaksi pistetty poikki? Ala siellä keskustassa sitten suhailemaan kaistoilta toisille ja vetämään uukkareita, kun agressiiviset audikuskit painelevat torvea, koska ovat itsekin väärällä kaistalla ja yhtä ärsyyntyneitä. Onneksi sentään edes Santun terde on auki. Sinne voimme kerääntyä päivittelemään tätä murhenäytelmää.

Lahti on milestäni ruma kaupunki (jos verrataan erimerkiksi Porvooseen tai Helsinkiin). Se on aina ollut sellainen funkkis-arkkitehtuurin mekka (ainakin bussiasemalla), joten ei arkkitehtuurisesti mikään kovin rikas kaupunki. No se on nyt ihan toinen seikka, kun koko keskusta on täynnä kaivinkoneita, hiekkaa ja kypäräpäisiä raksamiehiä ja -naisia varmaan seuraavat kymmenen vuotta. Ja Lahden tarkoitus on kaunistua entisestään?

Lahti haluaisi olla vihreä kaupunki. Ekologinen ja moderni. Tai tällaisen kuvan minä ainakin olen saanut. Todellisuudessa Lahti on kuin teinityttö, jolla on todella huono itsetunto ja pyrkii muokkaamaan ulkomuotoaan ja käytöstään, jotta toiset teinitytöt hyväksyisivät hänet. Tältä Lahti näyttää minun silmissäni.

Syntymäpaikkakuntani on onneksi Hollola. Olen hollolalainen. Minun ei siis tarvitse hävetä olevani lahtelainen. Mutta Hollola tulee olemaan Suomen suurin kunta, jossa ei ole lukiota.

Mikä täällä ihan oikeasti mättää? Mistä kiikastaa? 

Lahden homekoulut rempataan, ja ne homehtuvan uudelleen, ja sitten rakennetaan toriparkki? Hollolassa lakkautetaan lukio, viimeinen vetonaula, joka vetäisi nuoret Hollolaan. Hollolan väestö koostuu muutenkin lähinnä mummoista ja papoista, niin ne viimeisetkin ilman rollaattoria kulkevat ihmiset, (jotka eivät syljeskele kauppojen pihoja täyteen) rankataan pois katukuvasta?


Tämä kirjoitus on hieman kärjistetty ja kärkäs, mutta tuskin pointtini jää keneltäkään huomaamatta. Päijät-Hämeen mediassa on hieman pyritelty tätä Lahden "mainetta" ja "kehitystä" joten miksipä en minäkin? 

Pahoittelut.

2 kommenttia:

  1. Kaksi vuotta, ei neljä. Kahdesta vuodesta 0,5 arkeologiaa. Ota edes selvää asioista, joista valitat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wuhuu!! Ensimmäinen kommentti anonyymiltä. Kiitos. Otanpa selvää asioista joista valitan. Mutta kuten sanoin, en mene takuuseen neljästä vuodesta. Kiitos kuitenkin oikaisusta, koska itsehän en ymmärrä mistä puhun tai kirjoitan :)

      Poista